Op het ritme van de ezels

Een plek die mensen, dieren en de natuur met elkaar verbindt: zo zou je De Hoef kunnen omschrijven. We trokken naar het Vlaams-Brabantse Messelbroek voor een babbel met Inge Geeraerts. Nu al tien jaar is Inge de bezielster van dit bijzondere project, waar ezels de cadans aangeven …

Eerst wat cijfers. In 2021 zaten ruim 78.000 Belgen al meer dan een jaar thuis met
een depressie. Nog eens 33.000 mensen konden niet gaan werken door een burn-out.
Hun aantal is op vier jaar tijd met veertig procent gestegen.

Psychologen wijzen al langer op stress als oorzaak van veel klachten. We moeten altijd en overal de beste versie van onszelf tonen: op het werk, in het gezin en in onze kennissenkring. Aan de stroom foto’s op Facebook te zien, lijkt het alsof onze vrienden een droomleven leiden. Altijd in goed gezelschap, altijd feest, altijd zon. En wat als de zon voorgoed achter de wolken lijkt te zijn verdwenen?

Tien jaar geleden besloot Inge Geeraerts, moeder van drie opgroeiende kinderen, een plek te creëren voor de mensen áchter de statistieken. Die plek werd De Hoef, een boerderijtje in de Demervallei waar de rust alleen wordt doorbroken door het gebalk van de ezels die er thuis zijn.

Mensen zijn veel meer dan het etiket dat ze door de maatschappij opgeplakt krijgen

Inge Geeraerts, bezielster van De Hoef

De mens achter het etiket
De Hoef krijgt mensen met een heel diverse achtergrond over de vloer. Psychisch kwetsbare jongeren, bijvoorbeeld, maar ook volwassenen die te kampen hebben met burn-out of een verstandelijke beperking. ‘Stuk voor stuk mensen die in onze maatschappij een etiket opgeplakt krijgen’, vertelt Inge. ‘Sommigen gaan op den duur denken dat ze niet meer zijn dan dat etiket. Door hen een zinvolle dagbesteding aan te bieden, willen we hen laten voelen dat ze wél iets betekenen.’

Dit artikel is een fragment uit een langere tekst in het septembernummer van ‘Maria, middelares en koningin’. Wil je het hele artikel lezen? Klik dan hier en ontdek hoe je een abonnement op ons tijdschrift kunt nemen!

(foto’s: Mireille Vanderbruggen en http://www.dehoef.be)


Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.