Mariaprocessies

Hanswijkprocessie in Mechelen op 19 mei

De Hanswijkprocessie is een traditie die teruggaat tot 1273. Om als traditie te blijven leven, moet ze zichzelf steeds opnieuw uitvinden. Dieper kijken. Meer ontdekken. Dat hoeft evenwel niet elk jaar onder dezelfde vorm te gebeuren. Dit jaar wordt er een ingetogen bidprocessie georganiseerd, waarbij verschillende Mariabeelden uit het bisdom Maria zullen begeleiden op haar tocht door Mechelen, dit als voorbereiding op het 750-jarige bestaan van de Hanswijkprocessie in 2023.

Programma:

  • 11 u. – 12 u.: plechtige eucharistieviering in de Hanswijkbasiliek, voorgegaan door kardinaal Jozef De Kesel
  • 15 u. – 17 u.: Hanswijkprocessie met vertrek in de Sint-Romboutskathedraal voor een korte gebedsdienst, de bidprocessie doorheen de stad met slotplechtigheid in de Hanswijkbasiliek.

Fakkeltocht in Halle op 9 juni

Vorig jaar vierde men in Halle 750 jaar Mariastad. Om de twee jaar gaat er op de hoogdag van Pinksteren een processie uit en is er een evocatie van de geschiedenis van het bedevaartsoord. Dit jaar is er tijdens de pinksternacht op 9 juni 2019 om middernacht een fakkeltocht, om 01.00 uur gevolgd door de eucharistieviering in de basiliek.


Mariaommegang in Poperinge op 7 juli

In de gezellige zuidwesthoek van West-Vlaanderen, net achter de Belgische kust en vlakbij de Frans-Belgische grens, sluimert Poperinge, centrum van hop en kantwerk en geboorteplaats van Dirk Frimout, de eerste Belgische astronaut. Drie gotische kerken getuigen tot op vandaag van het grootse verleden van het stadje. De Mariaverering vond haar oorsprong in een mirakel waarbij op voorspraak van Onze-Lieve-Vrouw in 1479 een doodgeboren kind tot leven werd gewekt. Het mirakel werd in 1481 in een pauselijke oorkonde erkend. De Mariaverering in de Sint-Janskerk heeft sindsdien niet opgehouden te bestaan. Elk jaar geeft een kleurrijke historische stoet uiting aan die eeuwenoude gewoonte. Het goede van het verleden wordt in een zinvolle traditie doorgegeven aan de volgende generatie.