Processies

foto: Heilig Bloedprocessie in Brugge (2017), http://www.franktoussaint.be

Onze samenleving wordt niet langer beheerst door het coronavirus. Dat is goed nieuws, ook voor het socioculturele leven dat weer op gang komt. Voor veel historische ommegangen en processies is het al drie jaar geleden dat ze nog zijn uitgegaan. Maar in Mechelen, Veurne en elders is het stof van de kostuums geborsteld, zijn de oude vaandels weer tevoorschijn gehaald en studeren de deelnemers ijverig op hun partituur. We lichten graag enkele processies uit. 

Hanswijkprocessie (Mechelen) 

foto: Kerknet

De Hanswijkprocessie is een van de oudste religieuze optochten van ons land. In 1272 beloofden de Mechelaars uit dank om Maria jaarlijks door de stad te dragen. Vandaag is de processie een kleurrijk en dynamisch geheel, met een Bijbels en een historisch luik. Meer dan 1.700 gekostumeerde deelnemers dragen de Blijde Boodschap uit.
En intussen tellen ze in Mechelen af naar volgend jaar, want dan wordt de 750ste verjaardag van de Hanswijkprocessie gevierd. 

zondag 22 mei om 15 uur in de binnenstad van Mechelen kerknet.be/organisatie/hanswijk-processie 

Heilig Bloedprocessie (Brugge) 

Net als de Hanswijkprocessie is de Heilig Bloedprocessie ontstaan als uitdrukking van dankbaarheid en geloof. Ze doet de Brugse ‘gouden eeuw’ (15de eeuw) herleven, toen de stad een van de grootste havens van Europa was. Na de processie, die door de straten van de Brugse binnenstad trekt, volgt op de Burg een slotplechtigheid waarbij de aanwezigen gezegend worden met de relikwie van het Heilig Bloed. 

donderdag 26 mei om 14.30 uur in de binnenstad van Brugge • bloedprocessiebrugge.be 

Boetprocessie (Veurne) 

foto: Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker

Een huwelijk van volksgeloof en traditie: zo wordt de Boetprocessie weleens genoemd. Boetelingen, blootsvoets en gekleed in een ruwe pij, trekken eeuwenoude beeldengroepen die het lijdensverhaal van Christus uitbeelden. Net als Jezus dragen honderden deelnemers aan de processie een kruis. De organisatie wordt al bijna vierhonderd jaar gewaarborgd door de Broederschap van de Gekruisigde Zaligmaker. 

zondag 31 juli om 15.30 uur met vertrek aan de Sint-Walburgakerk in Veurne boetprocessie.be 

foto: Sodaliteit van de Gekruisigde Zaligmaker