Mariaprocessies


Antwerpen: mariale processie op 14 augustus
‘Een groot teken verscheen aan de hemel: een vrouw, omkleed met de zon, de maan onder haar voeten en op haar hoofd een kroon van twaalf sterren’ (Apok. 12:1).
Op 15 augustus vieren we het hoogfeest van de tenhemelopneming van Maria. In Antwerpen, waar zij de patrones van de kathedraal is, wordt Onze-Lieve-Vrouw al op de vooravond van het hoogfeest op handen gedragen – letterlijk dan: naar jaarlijkse traditie trekt op 14 augustus een processie door de straten van het historische centrum. Hier lees je er meer over.


Beeld van de ‘Brugse Belofte’, jaarlijkse processie met halfoogst in de binnenstad van Brugge

Brugse Belofte op 15 augustus
Ieder jaar op 15 augustus (O.-L.-V.-Hemelvaart) trekt de Brugse Belofte door de straten van Brugge. In 1304 trokken de Vlaamse krijgers, waaronder talrijke Bruggelingen, naar de streek van de Pevelenberg om er voor hun vrijheid en rechten te strijden tegen de Franse koning en zijn leger. De vrouwen en moeders van de strijders beloofden jaarlijks een kaars van 36 pond te offeren als hun echtgenoten en zonen heelhuids van het slagveld terugkwamen. Deze ‘Brugse Belofte’ getrouw, wordt sindsdien jaarlijks processiegewijs een offerkaars gebracht naar de kapel van O.-L.-V. van de Potterie, dat al in de middeleeuwen een bekend bedevaartsoord was. De processie bestaat uit bijna 200 figuranten die verschillende taferelen uitbeelden. Vertrek om 9.30 uur aan de Smedenstraat.
Klik hier voor meer informatie.