Algemeen programma Heilig Land

8 – 18 november 2021 | vliegtuig | Begeleider: pastoor Jan Baert

Dag 1
Omstreeks 12.45 uur vertrek vanuit Zaventem. Bij aankomst in Tel Aviv rond 18.05 uur worden we opgehaald door een autocar en naar ons hotel de Negev-woestijn gebracht waar we een heerlijk avondmaal krijgen. 

Dag 2
We bezoeken Nationaal Park Ein Avdat, een canyon in de Negev-woestijn. Archeologisch bewijs toont aan dat Ein Avdat bewoond werd door katholieke monniken. In deze canyon monden talrijke bronnen in een reeks watervallen uit in diepe poelen. Daarna ontdekken we de oude woestijnsteden Avdat en Mamshit, gesticht in de eerste eeuw voor Christus door de Nabateeërs. ‘s avonds gaan we naar Jericho voor avondmaal en overnachting. 

Dag 3
Na het ontbijt bezoeken we de Tel Jericho en gaan daarna naar de doopplaats van Jezus in de Jordaan. Van daar rijden we naar Qumran, de plaats waar de Dode Zeerollen werden gevonden. Alvorens terug te gaan naar Jericho voor de lunch, maken we een halte aan de Dode Zee en krijgen kans om er te baden. Jericho is ook de plek van de ontmoeting van Jezus met Zacheus, tot vandaag toe wordt gewezen naar de boom van hun ontmoeting. In de late namiddag vertrekken we richting Nazaret waar we de eucharistie vieren in de kapel van Charles de Foucauld en ons installeren in het hotel waar we de komende drie nachten zullen verblijven.

Dag 4
We beginnen de dag met een eucharistieviering in de Basiliek van de Aankondiging. Nadien bezoeken we het Heiligdom van de Mariabron, de kerk van St.-Jozef, de synagoge, en het museum van de Basiliek van de Aankondiging.
Na de lunch rijden we naar we eerst naar Kana en vervolgens naar de berg Tabor voor een bezoek aan de kerk van de Gedaanteverandering.

Dag 5
Dit is een bijzondere dag aan het meer van Galilea. Allereerst vieren we de eucharistie op de berg van de Zaligsprekingen, we staan even stil in Tabgha, de plaats van de broodvermenigvuldiging en van het primaatschap van Petrus. Daarna bezoeken we de synagoge in Kafarnaüm. ’s Middags steken we het meer over per boot die ons naar kibboets Ein Gev brengt voor een heerlijke lunch en een bezoek. 

Dag 6
Vandaag bezoeken we Haïfa, gebouwd langs de kust en mooi gelegen tegen de hellingen van de berg Carmel. Op deze berg, in de grot van Elia vieren we de eucharistie. Na de lunch brengen we een bezoek aan het historische Caesarea met zijn Romeins theater, aquaduct en kruisvaardersburcht. Tegen de avond worden we naar Jeruzalem gebracht voor avondmaal en overnachting. In dit hotel zullen we de rest van ons verblijf in Israël overnachten. 

Heilige Grafkerk in Jeruzalem

Dag 7
We brengen een bezoek aan de Olijfberg met de Hemelvaartmoskee en de Onze-Vaderkerk. Hier genieten we van een schitterend panoramisch uitzicht over Jeruzalem. Ook het Dominus Flevit-heiligdom, de Hof van Olijven met de kerk van de Doodsstrijd en het graf van Maria zijn hier gesitueerd. In de grot van Getsemane vieren we de eucharistie.
Na de lunch bezoeken we samen de Heilige Grafkerk. Daarna beschikt u over vrije tijd om te kuieren door de straatjes van de oude stad.

Dag 8
Vandaag gaan we naar Betlehem waar we de Geboortekerk bezoeken, de Melkgrot en de St.-Katharinakerk. De eucharistieviering vindt na de lunch plaats in het Herdersveld.

Dag 9
We duiken opnieuw de Oude stad van Jeruzalem in. We bezichtigen het Tempelplein met de Klaagmuur waar we een Bar Mitzwa kunnen meemaken. Vervolgens bezoeken we het Paleis van Kajafas (Petrus in Gallicantu).
Na de lunch gaan we met de bus naar Zionsberg. We bezoeken er het Cenakel, staan even stil bij het graf van David en gaan naar de Dormitiokerk met de indrukwekkende crypte van het ontslapen van Maria. We sluiten de dag af met een eucharistieviering in de kerk van het Cenakel.

Dag 10
In de voormiddag bezoeken we de St.-Annakerk met de vijvers van Bethesda en Litostrotos. We volgen de kruisweg, de Via Dolorosa naar Golgota en tot slot de Heilige Grafkerk. Na de lunch bezoeken we de kerk van Johannes de Doper in Ein Karim en vieren we eucharistie in de kerk van de Visitatie.

Dag 11
Na het ontbijt maken we ons op voor de reis naar huis. De autocar brengt ons naar Tel Aviv voor de vlucht naar Zaventem. De aankomst wordt voorzien omstreeks 17.00 uur.

Aandachtspunten:
Lokale munt: de Israëlische sjekel (NIS) mag vrij ingevoerd worden. U kan ter plaatse eenvoudig euro’s wisselen of geld opvragen uit één van de vele bankautomaten.
Reisdocumenten: een internationaal paspoort met geldigheid tot zes maanden na afreis is vereist. We vragen u uiterlijk vijf weken voor vertrek een kopie van de fotobladzijde van uw internationaal paspoort aan ons te bezorgen.
Gezondheid: om deel te nemen aan deze bedevaart dient u in goede gezondheid te verkeren en vlot te been te zijn.

Terug