India

13 tot 26 januari 2024 | 14 dagen | Vliegtuig | Begeleider: pater Nepo James Raj

Klik op de foto om kennis te maken met de begeleider!

Deze bedevaart is heel bijzonder voor ons. Niet alleen omdat de bestemming onontgonnen terrein is voor de Montfort-Bedevaarten maar vooral ook omdat het een uitnodiging is van onze eigen pater Nepo om kennis te maken met het land waar hij geboren is, opgroeide en gevormd werd tot montfortaan en priester. Vandaag zet hij zich in als priester in Scherpenheuvel en werkt hij ijverig aan zijn doctoraat in de mariologie aan de universiteit van Leuven.

Je had het misschien niet gedacht, maar ook in India, het land van een miljard mensen en evenveel goden, leven christenen. Hoewel ze slechts twee procent van de totale bevolking uitmaken gaat het dan nog om 20 miljoen mensen. Hoe beleven zij hun geloof? En hoe verhouden zij zich tot de vele andere geloofsgemeenschappen? We worden meegenomen op een reis doorheen een immens land, vol contrasten, met prachtige natuur. We ontdekken een cultuur die duizenden jaren oud en bijzonder kleurrijk is. We maken kennis met religies die op het eerste zicht mijlenver van ons verwijderd lijken maar gaan op zoek naar dat wat ons verbindt.

Heb je interesse in de reis naar India? Dan ben je van harte welkom op ons vrijblijvend infomoment! Klik hier voor meer info.

ALGEMEEN PROGRAMMA

Oleg Zhukov/Adobestock

Dag 1
Om 8.35 uur ’s morgens vertrekt ons vliegtuig in Zaventem. We maken een tussenstop in Doha en vliegen dan verder naar Goa waar we omstreeks 2.35 uur, lokale tijd aankomen.

Dag 2
Bij aankomst in deze voormalige Portugese kolonie worden we opgewacht door onze lokale gids die ons de hele reis zal vergezellen. Een comfortabele autocar brengt ons naar ons hotel in Panjim. ’s Morgens krijgen we de gelegenheid om uit te slapen en te acclimatiseren. In de namiddag gaan we de tropische omgeving verkennen. We bezoeken de kerk van Onze-Lieve-Vrouw van de Onbevlekte Ontvangenis en vieren de eucharistie. Vervolgens brengen we een bezoek aan de pilarbroeders. Bij het vallen van de avond keren we terug naar ons hotel voor avondmaal en overnachting.

Dag 3
Wie aan India denkt, denkt aan kruiden. Na de eucharistie brengen we deze voormiddag een bezoek aan een kruidenplantage te midden van weelderige tropische begroeiing. We leren hoe zwarte peper, vanille, nootmuskaat en kaneel geteeld worden. Uiteraard mogen we ook proeven van die smaakbommen tijdens een zorgvuldig bereide lokale lunch. In de namiddag leren we over de koloniale geschiedenis van Goa in het Braganza-landhuis. Het waren de Portugezen die in de 16e eeuw het rooms-katholicisme naar deze regio brachten. Tegen de avond keren we terug naar Panjim waar we de zonsondergang tegemoet varen tijdens een riviercruise.

Dag 4
Op deze dag gaan we op zoek naar de nalatenschap van de kolonisten. In Oud-Goa vinden we een schitterend complex van kathedralen, kerken en kloosters. We bezoeken onder meer de Basílica do Bom Jesus, waar de relieken van de heilige Franciscus Xaverius vereerd worden. Na de lunch vieren we de eucharistie en maken we ons op voor een korte binnenlandse vlucht naar de stad der paleizen, Mysore om 17u30. Bij aankomst in Mysore omstreek 19 uur worden we opgewacht door een autocar die ons naar ons hotel voert voor avondmaal en overnachting.

Curioso.Photography/Adobestock

Dag 5
Nu we reeds drie dagen in dit voornamelijk hindoeïstische land vertoefd hebben wordt het hoog tijd om deze religie nader te bekijken. We beginnen bij de tempels op Chamandi Hill en maken kennis met de verschillende goden aan wie zij opgedragen zijn. We ontmoeten onder meer Nandi de stierengod, de godin Chamundi, demonen, avatars en getooide olifanten. Na dit bezoek komen we even tot rust in een meer vertrouwde omgeving, in de neogotische St.-Philomenakathedraal. In de namiddag kijken we onze ogen uit in het schitterende Amba Vilas Palace, één van de paleizen van de Maharajas van Wodeyar die heersten over hun koninkrijk van 1399 tot 1956. Tegen de avond zijn we welkom in het montfortaanse seminarie van Mysore, waar pater Nepo en zijn confraters ons rondleiden en met trots voorstellen aan de levendige montfortaanse congregatie. We vieren er de eucharistie met de paters, die ons bij hen aan tafel uitnodigen voor het diner.

Dag 6
Voor de middag brengen we een bezoek aan de tempel van Srirangapattana, gewijd aan de hindoegod Visjnoe. Daarna maken we kennis met het sikhisme, een monotheïstische religie die eveneens haar oorsprong vond in India. We keren terug naar het centrum van de stad voor de lunch en prikkelen vervolgens onze vijf zintuigen tijdens een bezoek aan de Devarajah-markt. Fruit en groenten, wierook, bloemen, juweeltjes en lokaal geproduceerde handwerkjes maken van dit kleurrijk tafereel een droom voor iedere fotograaf. In de late namiddag gaan we aan boord van de Mayiladuthurai Expres, de rechtstreekse slaaptrein van Mysore naar Thiruchirappalli.

francis92/Adobestock

Dag 7
Het wordt een korte maar comfortabele nacht. Wanneer we ’s morgens in alle vroegte aankomen in het station van Tiruchirappalli, afgekort ‘Trichy’, worden we opgepikt door een autocar die ons naar ons hotel brengt om te ontbijten. Verfrist en goed gevoed gaan we op verkenning in deze stad die genoemd werd naar een driekoppige demon die verlossing vond nadat de god Shiva hem had verslagen. We bezoeken de tempels van Srirangam, het grootste functionerende tempelcomplex ter wereld. De tempels zijn versierd met fresco’s en handgeschilderde beeldjes en vormen een bijzonder populair bedevaartsoord voor hindoes.
Na de lunch is vrije tijd voorzien zodat zij die dit wensen even kunnen rusten, de lokale markt kunnen verkennen of gewoon de straat op kunnen gaan om de ogen de kost te geven. Je zal je niet vervelen. Verkwikt bezoeken we in de namiddag de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes en vieren we de eucharistie.

Dag 8
Vandaag rijden we naar Thanjavur, zo’n 60 km ten westen van Trichy, waar we de misviering bijwonen in de kathedraal van het Heilig Hart. Na het middagmaal bezoeken we de aan Shiva gewijde granieten Brihadishvaratempel. Een knap staaltje architectuur van meer dan duizend jaar oud. Vervolgens gaan we naar het koninklijk paleis van de Maratha die van de 17e tot de 19e eeuw in weelde heersten over de regio.

Dag 9
Na het ontbijt zetten we koers naar Velankanni, het Lourdes van het Oosten, gelegen aan de Baai van Bengalen. Hier verscheen Onze-Lieve-Vrouw aan een schapenherdertje, genas ze een gehandicapte melkverkoper en redde ze Portugese zeevaarders uit een dodelijke storm. Op de plaats van haar verschijning werd een basiliek gebouwd, de basiliek van Onze-Lieve-Vrouw van Goede Gezondheid. We gaan er pelgrimeren en bidden samen met de Indiase christenen. Hier zullen we ten volle proeven van de Indiase manier van geloofsbeleving en kunnen we ook ervaren wat ons zo sterk met hen verbindt.

dbrnjhrj/Adobestock

Dag 10
In de voormiddag gaan we met pater Nepo nog even terug naar zijn dierbare Velankanni. Na de lunch neemt hij ons mee naar zijn geboortedorp en parochie van oorsprong, Elandurai. In zijn parochiekerk zal hij de mis opdragen voor ons en voor zijn dierbaren. Het bezoek aan Elandurai is een interessante kennismaking met het leven op het Indiase platteland. Even verderop, in Kumbakonam, bezoeken we het seminarie waar Nepo zijn eerste stappen zette naar het priesterschap. We ontmoeten de seminaristen en genieten van de mooie omgeving met rijst-, kokosnoot- en neemplantages. ’s Avonds nodigen de montfortanen ons uit om het avondmaal met hen te gebruiken.

Dag 11
In het gouden licht van de ochtendzon wandelen we na het ontbijt naar het waterbekken van Kumbakonam. Dit bekken is omgeven door tientallen tempels en wordt ’s morgens en ’s avonds bezocht door devote hindoes die zich hier ritueel wassen en de god van hun voorkeur aanbidden. Een boeiend schouwspel … Na afloop stappen we op de bus voor een rit naar Puducherry, een stad waar nog een Frans sfeertje hangt, achtergelaten door de kolonisten die hier pas in 1954 vertrokken. We duiken nog dieper de hindoecultuur in met een bezoek aan de Sri Aurobindo Ashram, een hindoeïstische spirituele leefgemeenschap die zich geschaard heeft achter hun goeroe, Sri Aurobindo, en waar volgelingen door het beoefenen van yoga en meditatie streven naar verlichting. In de late namiddag keren we dan weer terug naar het vertrouwde. Na een rondleiding in de Église de Notre Dame des Anges in Grieks-Romeinse stijl vieren we er de eucharistie.

Dag 12
Na het ontbijt en de eucharistie rijden we naar Chennai (Madras). Tijdens deze rit van 150 kilometer glijdt het Indiase leven als een kleurrijk tafereel langs ons heen. Onderweg stoppen we voor de lunch aan het mooie strand van Mamallapuram en bezoeken er de uit de 7e eeuw stammende tempels.

Dag 13
Op de voorlaatste dag van deze buitengewone bedevaart ontmoeten we een bekend figuur: de heilige Thomas, de apostel. Hij reisde helemaal naar India om er de Blijde Boodschap te verkondigen en kon er heel wat mensen bekeren. In de San Thome Basílica in Madras worden zijn relieken vereerd. Tijdens een bezoek aan de Shree Chandraprabhu Jain Naya Mandir tempel maken we kennis met nog een andere religie, het jaïnisme. We vieren de eucharistie in de Luzkerk en hebben na afloop de kans om naar eigen wens te shoppen, te kuieren langs het strand of ons te laten vervoeren in een riksja. Bij het vallen van de avond keren we terug naar ons hotel voor het diner en maken we ons op voor onze terugreis naar België.

Dag 14
Met een nachtvlucht keren we terug naar huis. Het vliegtuig vertrekt omstreeks 3.20 uur naar Doha waar we overstappen op de vlucht naar Zaventem. De aankomst op vertrouwde bodem is voorzien om 13.20 uur.

Prijzen

Prijs per persoon op basis van een tweepersoonskamer€ 3629,00
Annulatiebijdrage€ 145,16
Bijstandsverzekering via Europ Assistance € 38,90
CO2-compensatie€ 89,34
Supplement single kamer€ 600

Inbegrepen:
• Verblijf in goede, hygiënische hotels
• Maaltijden vanaf het vertrek met het vliegtuig op de eerste dag tot de maaltijd op de retourvlucht (te bepalen in functie van de vluchten die later bevestigd worden)
• Vlucht heen van Brussel naar Goa en terug van Chennai naar Brussel
• Rondreis in India per autocar
• Binnenlandse vlucht van Goa naar Mysore
• Nachtrein (slaaptrein) van Mysore naar Tiruchirappalli
• Alle uitstappen en toegangstickets zoals beschreven in het programma
• Spirituele en praktische begeleiding
• Bedevaarttasje
• Bedevaartboekje
• Fooien

Niet inbegrepen:
• Verzekeringen
• Persoonlijke uitgaven
• Dranken
• Internationaal paspoort en visum

Je reservatie is pas definitief na het betalen van een voorschot van € 450.
Uiterste betalingsdatum van het saldo is 45 dagen voor vertrek.

Aandachtspunten:
• Lokale munt: in India betaalt men met de Indische roepie. Euro’s kunnen gewisseld worden op de luchthaven of in het hotel. Geld afhalen kan in de grote steden met Maestro, Visa of Mastercard.
• Reisdocumenten: voor reizen naar India is een internationaal paspoort vereist dat tot 6 maanden na de retourdatum geldig is en een geldig visum, aan te vragen bij de Indiase ambassade. We vragen u uiterlijk twee maanden voor vertrek een kopie van de fotobladzijde van je internationaal paspoort en van je visum te bezorgen. (Je dient zelf je visum aan te vragen bij de Indiase ambassade)
• Gezondheid: om deel te nemen aan deze bedevaart hoor je in goede gezondheid te verkeren en vlot te been te zijn. Wettelijk zijn er geen inentingen vereist voor reizigers in India. Toch zijn sommige voorzorgsmaatregelen aan te raden. Informeer tijdig bij je huisarts.