Algemeen programma Montforttocht

13 – 19 augustus 2020 | autocar | Begeleider: Pater Jos Van den Bergh

Schrijf je hier in

Dag 1
De autocar pikt u op in Leuven (6.00 uur), Mechelen (6.30 uur), Berchem (7.15 uur), Sint-Niklaas (7.45 uur), Gent-Dampoort (8.30 uur) of Kortrijk (9.15 uur). In Amiens bezoeken we de grootste gotische kathedraal van Frankrijk. Na de lunch rijden we door naar Lisieux voor een rondleiding in de basiliek en een eucharistieviering in de crypte. Avondmaal en overnachting.

Dag 2
Op deze dag vieren we de eucharistie in de kapel van de karmelietessen, de kloosterorde van Theresia van Lisieux. Daarna gaan we een kijkje nemen in de Buissonnets, haar ouderlijke huis. In de namiddag zetten we koers richting Pontmain, waar we onder meer de basiliek bezoeken die gebouwd werd bij de plaats waar Maria aan kinderen uit het dorp verschenen is. Na een gebedsmoment brengt de autocar ons naar Rennes voor avondmaal en overnachting.

Dag 3
Vandaag gaan we op zoek naar de wortels van Montfort en zijn spiritualiteit. ’s Ochtends bezoeken we zijn geboortehuis in Montfort-sur-Meu waar we, indien het weer het toelaat, de eucharistie zullen vieren in de omsloten tuin. Na het middagmaal rijden we naar het pittoreske middeleeuwse stadje Dinan om er onder andere de Saint-Malokerk te bewonderen met prachtige glas-in-loodramen. Tegen de avond keren we terug naar Rennes voor diner en overnachting.

Calvarieberg in Pontchâteau

Dag 4
We beginnen deze zondag in Pontchâteau waar Montfort duizenden mensen op de been bracht om er de calvarieberg op te richten. We volgen er zijn kruisweg en vieren de eucharistie. Na de lunch rijden we verder naar Saint-Laurent-sur-Sèvre waar de heilige Montfort en de zalige zuster Marie-Louise Trichet begraven zijn. We bezichtigen de basiliek, bidden de rozenkrans bij hun graven en gaan ook eens kijken in de kapel van de dochters van de Wijsheid. ’s Avonds rijden we naar Cholet voor avondmaal en overnachting.

Dag 5
We keren terug naar het graf van Louis-Marie Grignion de Montfort en dragen er een heilige mis op. Vervolgens brengt de autocar ons naar La Séguinière waar we in de kapel van Notre Dame de toute Patience een beeldje kunnen aanschouwen dat Montfort zelf uitgehouwen heeft uit de stam van een perenboom. We bewonderen er de bijzondere glasramen van de parochiekerk. In de namiddag vertrekken we naar Poitiers. Hier verbleef hij tijdens de eerste jaren van zijn priesterleven in armenhuizen. Hij werd er benoemd tot aalmoezenier en leerde er Marie-Louise Trichet kennen, de stichteres van de dochters van de Wijsheid. We bezoeken de Notre-Dame la Grande en Saint-Porchaire, twee beroemde romaanse kerken. Daarna vertrek naar ons hotel in Poitiers-Zuid voor avondmaal en overnachting.

Dag 6
In de voormiddag bezoeken we het Hôpital Général, een armenhuis, en de pelgrimskerk Sainte-Radegonde. We houden de eucharistie in het door Montfort opgerichte heiligdom Montbernage. Na het middagmaal vertrekken we naar Saumur, een bedevaartsoord waar ook Montfort zich meermaals kwam bezinnen wanneer hij belangrijke keuzes te maken had. We brengen er een bezoek aan de Notre-Dame des Ardillers. Tegen de avond rijden we naar Chartres voor avondmaal en overnachting.

Dag 7
Deze voormiddag vieren we de eucharistie in de crypte van de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Chartres. We worden er ook rondgeleid langs haar koningsportaal, unieke glasramen en het bijzondere beeldhouwwerk van de koorafsluiting. We schuiven nog een laatste keer samen aan tafel voor de lunch en maken ons dan op voor de terugrit naar België.
De autocar zal de volgende plaatsen aandoen: Kortrijk (18.00 uur), Gent-Dampoort (18.45 uur), St.-Niklaas (19.15 uur), Berchem-Antwerpen (19.45 uur), Mechelen (20.15 uur) en Leuven (20.45 uur).

Schrijf je hier in

Om deel te nemen aan deze bedevaart dient u in goede gezondheid te verkeren en vlot te kunnen stappen.

Terug