Algemeen programma Compostela

11 – 23 september 2021 | vliegtuig en voeten | Begeleiders: Kristof Morren & Lana Meeusen

Spirituele begeleiding | Comfort van een georganiseerde reis | Op uw eigen tempo | Gedragenheid van een groep | Bezinning van een wandelretraite

Dag 1
’s Ochtends vliegen we vanuit Zaventem naar Santiago de Compostela. Een autocar brengt ons naar onze vertrekplaats, Astorga. Onderweg nemen we het prachtige landschap in ons op. 

Dag 2 – 19 km
Staptocht naar Rabanal del Camino. We trekken door het land van Maragatos. Onderweg is er mogelijkheid om Castrillo de Polvazares te bezoeken. 

Dag 3 – 25 km
Vandaag stappen we naar Molinaseca. De weg loopt over de Montes de Léon en leidt ons langs het Cruz de Ferro waar pelgrims traditiegetrouw een steen neerleggen. Een beklijvend stuk Camino.

Dag 4 – 27,5 km
We trekken langs de tempeliersstad Ponferrada en ook langs de wijngaarden van de Bierzo. Onze tocht eindigt vandaag in Villafranca del Bierzo, ook wel ‘klein Santiago’ genoemd. 

Dag 5 – 26 km
We stappen naar O Cebreiro. Vanaf Ambasmestas begint de klim naar dit oude pelgrimsoord. Mooie uitzichten staan ons te wachten als beloning. 

Dag 6 – 21 km
Tocht naar Triacastela. Vanaf de Sierra kijken we uit over het groene Galicië. Op de pas Alto de San Roque komen we aan het standbeeld van de pelgrim die tegen de wind en de regen in worstelt. Een foto en een kort moment van bezinning waard. 

Dag 7 – 18 km
Naar Sarria. Een etappe over groene heuvels, door boerendorpen en over de Alto-de-Riocabo pas. Vaak trekken we langs corredoiras, oude weggetjes, tussen de authentieke dorpjes in. 

Dag 8 – 21 km
We stappen naar Portomarin. De weg leidt ons langs meer dan twintig kleine dorpen en gehuchten over heel wat oude wegen. We steken kleine waterlopen over op doorwaadbare plaatsen of over stapstenen.

Dag 9 – 23 km
Tocht naar Palas de Rei. Eerst trekken we over een bergrug met granietrotsen en heide. We hebben uitzicht op het dal van de Miño. In Palas de Rei bereiken we het laagland van Galicië. 

Onze begeleider Kristof Morren schreef een artikel over de tocht naar Compostela.

Dag 10 – 28 km
We stappen verder naar Arzúa. Vandaag wandelen we door glooiend boerenland. Hórreos, typische Galicische maïsopslagplaatsen van natuursteen, trekken de aandacht. Net als enkele oude, stenen kruisen: cruzeiros. 

Dag 11 – 19 km
Langs rustige bospaden, kleine dorpjes en gehuchten stappen we van Arzúa naar O Pedrouzo

Dag 12 – 18 km
De laatste dag van onze tocht… Op naar Santiago de Compostela! Eerst weer de bossen in maar na een tijdje ontmoeten we meer en meer tekenen van verstedelijking en van onze nakende bestemming. En dan staan we ineens voor de kathedraal. We maken tijd om onze ‘Compostela’ op te halen en brengen een groet aan Sint-Jacob.

Dag 13
Tot aan de gezamenlijke lunch is er vrije tijd om wat langer te slapen, rond te dwalen in de stad, de eucharistieviering bij te wonen of souvenirs in te kopen. ’s Middags sluiten we onze reis af bij een middagmaal in een typisch restaurant. Transfer naar de luchthaven voor de rechtstreekse vlucht van Santiago naar Zaventem. Aankomst is voorzien omstreeks 20.25 uur. 

Dit is een intensieve tocht. Bij deelname is het belangrijk dat u in goede fysieke conditie verkeert.

Terug