Wij bidden voor en met elkaar

Deze rubriek staat maandelijks in ons tijdschrift ‘Maria, Middelares en Koningin’. De bedoeling hiervan is om elkaar in gebed te ondersteunen, om je zo als lezers met elkaar verbonden te voelen. Aan het begin van elke maand, na het verschijnen van het tijdschrift, wordt deze pagina vernieuwd.


Het onwrikbare vertrouwen van Paulus en Silas

Paulus en Silas, geleid door de Heilige Geest, hebben Troas verlaten. Ze begeven zich naar Filippi, een stad in het noorden van Griekenland (Hnd 16, 16-34). Ze verblijven daar enkele dagen, maar vliegen dan achter de tralies, nadat Paulus een kwade geest heeft uitgedreven bij een slavin. Lucas vertelt ons wat er zich voordoet tijdens hun eerste nacht in de gevangenis: ‘Rond middernacht zongen Paulus en Silas hun gebeden voor God, terwijl de gevangenen toeluisterden. Plotseling deed zich een zo zware aardschok voor dat de fundamenten van de gevangenis schudden. Meteen gingen alle deuren open en sprongen bij iedereen de boeien los.’

Deze verzen symboliseren de kracht van het geloof en het onwrikbare vertrouwen van Paulus en Silas, ze geloofden in de verrezen Christus. Voor ze in de gevangenis terechtkwamen, zijn deze dienaren Gods publiekelijk vernederd en afgeranseld. Ze hadden weliswaar een bezeten slavin verlost, maar haar meesters waren daar niet mee gediend: die zagen hun inkomsten kelderen, aangezien de vrouw veel geld opbracht met haar waarzeggerij. In de gevangenis bleven Paulus en Silas vastberaden in hun geloof, ze gaven zich niet over aan wanhoop. In plaats van een eindeloze klaagzang aan te heffen, begonnen ze te bidden en de lof van God te zingen. Ze deden dat met de kracht van het geloof, zodat hun medegevangenen de oren spitsten. Getuigend van de goddelijke liefde en bewust van de hoop die in hen school, hebben ze ontmoediging en lijden overwonnen.

De deuren van de gevangenis bezweken onder de kracht die uitging van hun gebeden en lofzangen. De cipier, overtuigd dat de mannen ontsnapt waren, besloot om het zwaard te trekken en zelfmoord te plegen. Paulus en Silas echter, bezield door Gods liefde en vergevingsgezindheid, konden hem die wanhoopsdaad beletten. Paulus riep met luide stem: ‘Doe uzelf geen kwaad, we zijn er nog allemaal!’ De woorden uit Paulus’ Brief aan de Romeinen werden in Filippi in de praktijk gebracht: ‘Laat u niet overwinnen door het kwade, maar overwin het kwade door het goede’ (Rom 12, 21). Een gebaar dat de gevangenisbewaker niet onberoerd liet, want hij stelde Paulus en Silas een belangrijke vraag: ‘Heren, wat moet ik doen om gered te worden?’ Hun antwoord luidde: ‘Geloof in de Heer Jezus; dan zult u gered worden, u en al uw huisgenoten.’ Wat tot dan een gevangenis was, werd op die manier een plek waar de Blijde Boodschap wortel kon schieten en vrucht dragen. Dankzij het gebed en de lofzangen van de gevangenen hadden de deuren zich geopend. En zo was ook het hart van de cipier opengegaan, want hij bekeerde zich en heel zijn familie met hem.

Ook wij kunnen het gevoel hebben opgesloten te zitten, beroofd van levensvreugde en vol angst om wat er morgen komt. Laten ook wij in gebed en dankzegging een veilige haven vinden bij God.
Bidden wij voor en met elkaar.

Pater Ghislain Kasereka, s.m.m.

Intenties                                  

Voor een behouden thuiskomst van schoonbroer en zijn dochter – Voor mijn moeder die aan een zeldzame aftakelingsziekte lijdt, om gelovige sterkte in het lijden dat haar treft en voor hen die de weg met haar meegaan – Voor zoon met depressie – Voor het vinden van een gelovige partner. Kracht en moed en geduld om het alleen zijn-te dragen – Voor innerlijke rust – Voor het behalen van rijbewijs voor vrachtwagen – Voor de definitieve genezing van een infectie – Voor mijn ouders en mijn familie – Voor goede verstandhouding tussen zoon en schoonmoeder.

Voor onze overledenen

BERINGEN: mevr. Paula Vannoppen-Thiels – BINKOM: dhr. Achilles Vangilbergen – BLANKENBERGE: mevr. Godelieve Descamps-Vanhaverbeke – BOECHOUT: mevr. Malvine Cools-Verlinden – BRUGGE: dhr. Joseph Vermeulen – ELVERSELE: dhr. Henri Offergeld – GIJZEGEM: mevr. Clémence Smetrijns-De Meyer – HALLE: mevr. Lucienne Pierreux-Goemaere – HASSELT: zr. Dominica Maria Vanheeswijck; zr. Simonne Broeders – HERK-DE-STAD: mevr. Jeanne Lauwens-Beddegenoots – HEUSDEN: zr. Antonia, Maria Anna Deferme – IZEGEM: mevr. Frieda Hoste – KINROOI: dhr. Toine Lamberigts – KNOKKE-HEIST: mevr. Lea Viaene-Cremers – KORTENBERG: mevr. Denise Craenen-Martiny – LANDEN: dhr. Joseph Vanham – LEBBEKE: dhr. Rudolf Van der Jeugt – LOCHRISTI: zr. Laurentia, Maria Willems – MALDEGEM: mevr. Yvonne Van Vooren- Lammertyn – MECHELEN: mevr. Emilienne Op de Beeck-De Greef – MEER: mevr. Maria Vermeiren-Aerden – MUNSTERBILZEN: mevr. Dello-Menten – OOSTKAMP: mevr. Germaine De Zutter-Dezutter – OPGLABBEEK: mevr. Mia Peeters-Jeunen – ST.-KWINTENS-LENNIK: dhr. Noël Harnie – STADEN: zr. Maria-Majella, Bertha Tiri – STEENHUFFEL: mevr. Regine Michiels-Kiekens – STEENHUIZE-WIJNHUIZE: dhr. Nestor Cougé.–TURNHOUT: mevr. Joanna Maes – WIELSBEKE: mevr. Gabrielle Van Respaille-Duyck – ZEDELGEM: mevr. Cecile Sonneville-Tyvaert – ZOTTEGEM: mej. Maria Otte.

Uit dank: MEERBEEK – ZELE (2).

Lijst afgesloten: 1 juni 2019.