Blog

Welkom op onze blog!

We delen hier interessante nieuwtjes, artikels, video’s, podcasts, …

Op het ritme van de ezels

Een plek die mensen, dieren en de natuur met elkaar verbindt: zo zou je De Hoef kunnen omschrijven. We trokken naar het Vlaams-Brabantse Messelbroek voor een babbel met Inge Geeraerts. Nu al tien jaar is Inge de bezielster van dit bijzondere project, waar ezels de cadans aangeven …

Mariaparken: zinvol, zingevend

Meersel-Dreef, Lommel, Averbode en Jette: het zijn maar enkele van de mooie Mariaparken die ons land rijk is. Misschien een tip voor een zomerse, ‘zin-volle’ uitstap?

Met Jezus’ licht op weg naar Pasen

Met Aswoensdag is deze week de veertigdagentijd ingezet. Welke betekenis heeft de vastenperiode voor mensen van onze tijd? We vroegen het aan monseigneur Luc Van Looy, salesiaan van Don Bosco en oud-bisschop van Gent.

‘Vlamingen en Walen zijn hier thuis’  

In een tijd waarin de ene kerk na de andere de deuren sluit, mag het kleine bedevaartsoord ‘Petit Lourdes’ op almaar meer bezoekers rekenen. Kennismaking met een bijzondere plek op de taalgrens.

Welke toekomst heeft de Kerk?

Met Dirk Vannetelbosch, pastoor in Jette, zoeken we naar een antwoord. We willen de lezers nu al waarschuwen: onze gesprekspartner heeft géén glazen bol. Door zijn werk als parochiepriester in een grootstad heeft hij wél een heldere visie op de rol van religie in een multiculturele samenleving.

Zijn moslims onze broers?

We hadden een gesprek met auteur Jonas Slaats over wat christenen en moslims verbindt. En dat is, de clichés ten spijt, meer dan je zou denken.

Zijn we baas over de aarde?

Overstromingen in Europa, extreme droogte in het Zuiden, klimaatvluchtelingen en ontbossing: wat is er aan de hand met de planeet? Heeft de mens daar de hand in? Is onze relatie met de schepping nog gezond te noemen? We vroegen het aan Luc Vankrunkelsven, Brusselaar en wereldburger, die van ecologie zijn stokpaardje heeft gemaakt.

‘De crisis schept onverwachte kansen’

Voor Alexandre Wallemacq is de zomer van 2020 er een om niet te vergeten. Tussen twee lockdowns in werd hij in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal tot priester gewijd. Intussen zijn we een jaar verder en is hij aan de slag in de parochiepastoraal in Waals-Brabant. Tijd voor een terugblik.

Word jij onze nieuwe collega?

We zoeken een nieuwe collega! Ben jij een administratieve duizendpoot die zin heeft in een voltijdse baan? Ben je bovendien vlot tweetalig? Klik hier voor meer info!

‘Het Lourdesvirus heeft me te pakken’

Wie al met de Montfort-Bedevaarten naar Lourdes is gereisd, heeft ongetwijfeld al kennisgemaakt met Robrecht De Gersem, onze vrijwilliger ter plaatse. Al jaren is hij onze rots in de branding in het Franse bedevaartsoord. We laten ‘Robert de Montfort’ zelf aan het woord.

Is Mariadevotie oubollig?

Is Mariaverering nog van deze tijd? We vragen het aan de montfortaan Nepo James Raj, die kind aan huis is in het mariale bedevaartsoord Scherpenheuvel.

Een tuin voor Maria

Even buiten de dorpskom van Oostmalle, halfweg tussen Antwerpen en Hoogstraten, bevindt zich het Mariapark. Jaarlijks vinden talrijke groepen bedevaarders de weg naar deze oase van stilte en gebed. In de meimaand laat parochiepriester Gabriël Goossens ons graag kennismaken met misschien wel de fraaiste ‘tuin voor Maria’ die Vlaanderen rijk is.

Wat drijft bedevaarders?

Banneux blijft een geliefde bestemming voor Nederlandstalige bedevaarders. Maar ook buitenlandse pelgrims – onder wie Zuid-Koreanen en Vietnamezen – hebben het Luikse plaatsje ontdekt. Wat bezielt die mensen?

Ook thuis kun je een pelgrim zijn

Wat als… een virus toeslaat in het drukstbezochte bedevaartsoord van België? Voor Luc Van Hilst, pastoor van Scherpenheuvel, is het sinds de uitbraak van de coronacrisis geen hypothetische vraag meer. Hoe gingen hij en zijn medewerkers ermee om in de voorbije tien maanden?

Het woord is vlees geworden …

Samen bidden werkt verbindend, zeker in tijden van halve en hele lockdowns. Vandaag, 16 december, begint onze kerstnoveen. Ze wordt afgesloten op kerstavond. Ghislain Kasereka, priester en montfortaan, biedt ons een inspirerende reflectie aan.

Het gebed in ons leven

Het is ons allemaal weleens overkomen tijdens gebedsmomenten: we doen hard ons best om ons te concentreren, maar toch dwalen onze gedachten af naar de strijk of het boodschappenlijstje. Hoe zorg je ervoor dat je niet om de haverklap wordt afgeleid? Christophe Monsieur geeft enkele praktische tips die ons gebedsleven ten goede kunnen komen.

Psalmen herleven

Voor het festival Musica Divina lieten enkele Vlaamse dichters zich inspireren door het Boek der Psalmen, het duizenden jaren oude Bijbelboek. Het resultaat is ‘Poesia Divina’.

Lente in zicht

Toen het coronavirus in maart ons leven brutaal verstoorde, schreef de Ierse franciscaner monnik Richard Hendrick een gebed dat tot troost van zijn medebroeders moest dienen. Het virus verspreidde zich in sneltempo, maar ook de tekst ging viraal.

Blaas de kerk nieuw leven in

Rudi Mannaerts, pastoor van de Antwerpse Sint-Andriesparochie, is een fenomeen. Een opvallende verschijning: het eeuwige witte priesterboordje én cowboyboots of een leren jekker. Mannaerts is een man van statements: hij hing een boksbal in zijn kerk en installeerde er een fitnesstoestel. In een kort gesprek met Ignis, het webmagazine van de jezuïeten, houdt de pastoor… Lees verder Blaas de kerk nieuw leven in

De Belgische montfortanen blazen 100 kaarsjes uit!

Honderd jaar: zolang al zijn de montfortanen actief in België. Voor ons Mariaal Centrum moest het een bijzonder feestelijk jaar worden, maar het coronavirus besliste er anders over. Toch bleven we niet bij de pakken zitten …

Boeiende gesprekken over spiritualiteit en meer

‘Zwijgen is geen optie.’ Zo heet de website dat videogesprekken aanbiedt met boeiende mensen: schrijvers, theatermakers, wetenschappers … Elk gesprek verloopt anders, maar er is wél een rode draad: de geïnterviewden spreken ronduit en oprecht over de grote vragen van onze tijd. Onze tip: het gesprek met Luk Vanmaercke, hoofdredacteur van Kerk&Leven.

Vitamientjes voor de ziel

Wie zomer zegt, denkt: zon. Een belangrijke factor van vitamine D. Maar we hebben ook andere vitamientjes nodig. Zeker in deze tijd.