Blog

Welkom op onze blog!

We delen hier interessante nieuwtjes, artikels, video’s, podcasts, …

Bidden voor je vijanden?!

Bidden voor wie we graag zien? Tuurlijk! Bidden voor mensen die we allesbehalve sympathie voelen? Dat is andere koek…

O, Maria, wij komen tot u!

In juli trokken we naar goede gewoonte met een groep Nederlandstalige bedevaarders naar Lourdes. Een van hen, Alex, pende achteraf zijn impressies neer. We vonden ze zo mooi dat we ze graag met al onze lezers delen!

Moeder van alle mensen

Op 15 augustus vieren we de tenhemelopneming van Maria. Wat betekent het dat Jezus’ moeder met lichaam en ziel in de hemel is opgenomen? ‘Verlost van alle ruimtelijke banden kan Maria zorgen voor de verlossing van de mensen, overal ter wereld’, schrijft monseigneur Luc Van Looy. ‘Zo opent ze de weg naar Christus en zó…

Vijf tips voor abdijgangers

Enkele dagen tot rust komen in een klooster of abdij: klinkt heerlijk! Maar is het wel iets voor mij, vraag je je misschien af. Wees gerust, gastvrijheid zit kloosterlingen in de genen. Al zijn er een paar dingen die je hoort te weten als je met je koffer gaataankloppen aan de kloosterpoort. In dit artikel…

Een Kerk als een grote paraplu

Vraag mensen of ze zich iets kunnen voorstellen bij het begrip ‘anglicanisme’ en je zult de meest uiteenlopende antwoorden krijgen. De ene noemt de anglicanen ‘katholieken, maar zonder de paus’, de andere denkt dat de anglicaanse Kerk een stroming is binnen het protestantisme. Hoe zit de vork nu eigenlijk aan de steel?

We doen verder!

Ons tijdschrift ‘Maria, middelares en koningin’ blaast maar liefst negentig kaarsjes uit!

Veertig kansen

De veertigdagentijd is de perfecte aanleiding om onze relatie met God te verdiepen. Dat klinkt in theorie heel mooi. Maar de praktijk is vaak anders. We vroegen aan Sandra Cools uit Mol hoe zij het dit jaar wil aanpakken. Een eerlijke getuigenis die wellicht ook ons kan inspireren.

‘Als het geloof levend is, komt de rest vanzelf’

Een monnik die bisschop wordt: het gebeurt niet vaak. Toen Lode Van Hecke, de abt van Orval, in november 2019 tot bisschop van Gent werd benoemd, stonden de televisiecamera’s dan ook op hem gericht. Zelf bleef hij er rustig onder, al speelde er een bekommernis: zou het afscheid van zijn medebroeders in de abdij hem…

(H)open voor de toekomst

Eind deze maand, op 27 november, begint de advent. Hoe kunnen we deze ‘sterke tijd’ zinvol beleven? We vroegen het aan Carine Devogelaere, zuster annuntiate van Heverlee. ‘De advent is een uitgelezen tijd om te oefenen in hopen’, schrijft ze.

Aardappelen schillen met God

Geen tijd, geen zin, geen inspiratie: er is altijd wel een excuus om niet te bidden. Moet je echt een halve monnik zijn om dagelijks aandacht te besteden aan je gebedsleven?

Op het ritme van de ezels

Een plek die mensen, dieren en de natuur met elkaar verbindt: zo zou je De Hoef kunnen omschrijven. We trokken naar het Vlaams-Brabantse Messelbroek voor een babbel met Inge Geeraerts. Nu al tien jaar is Inge de bezielster van dit bijzondere project, waar ezels de cadans aangeven …

Mariaparken: zinvol, zingevend

Meersel-Dreef, Lommel, Averbode en Jette: het zijn maar enkele van de mooie Mariaparken die ons land rijk is. Misschien een tip voor een zomerse, ‘zin-volle’ uitstap?

Met Jezus’ licht op weg naar Pasen

Met Aswoensdag is deze week de veertigdagentijd ingezet. Welke betekenis heeft de vastenperiode voor mensen van onze tijd? We vroegen het aan monseigneur Luc Van Looy, salesiaan van Don Bosco en oud-bisschop van Gent.

‘Vlamingen en Walen zijn hier thuis’  

In een tijd waarin de ene kerk na de andere de deuren sluit, mag het kleine bedevaartsoord ‘Petit Lourdes’ op almaar meer bezoekers rekenen. Kennismaking met een bijzondere plek op de taalgrens.

Welke toekomst heeft de Kerk?

Met Dirk Vannetelbosch, pastoor in Jette, zoeken we naar een antwoord. We willen de lezers nu al waarschuwen: onze gesprekspartner heeft géén glazen bol. Door zijn werk als parochiepriester in een grootstad heeft hij wél een heldere visie op de rol van religie in een multiculturele samenleving.

Zijn moslims onze broers?

We hadden een gesprek met auteur Jonas Slaats over wat christenen en moslims verbindt. En dat is, de clichés ten spijt, meer dan je zou denken.

Zijn we baas over de aarde?

Overstromingen in Europa, extreme droogte in het Zuiden, klimaatvluchtelingen en ontbossing: wat is er aan de hand met de planeet? Heeft de mens daar de hand in? Is onze relatie met de schepping nog gezond te noemen? We vroegen het aan Luc Vankrunkelsven, Brusselaar en wereldburger, die van ecologie zijn stokpaardje heeft gemaakt.

‘De crisis schept onverwachte kansen’

Voor Alexandre Wallemacq is de zomer van 2020 er een om niet te vergeten. Tussen twee lockdowns in werd hij in de Brusselse Sint-Michiels- en Sint-Goedelekathedraal tot priester gewijd. Intussen zijn we een jaar verder en is hij aan de slag in de parochiepastoraal in Waals-Brabant. Tijd voor een terugblik.

Word jij onze nieuwe collega?

We zoeken een nieuwe collega! Ben jij een administratieve duizendpoot die zin heeft in een voltijdse baan? Ben je bovendien vlot tweetalig? Klik hier voor meer info!

‘Het Lourdesvirus heeft me te pakken’

Wie al met de Montfort-Bedevaarten naar Lourdes is gereisd, heeft ongetwijfeld al kennisgemaakt met Robrecht De Gersem, onze vrijwilliger ter plaatse. Al jaren is hij onze rots in de branding in het Franse bedevaartsoord. We laten ‘Robert de Montfort’ zelf aan het woord.

Is Mariadevotie oubollig?

Is Mariaverering nog van deze tijd? We vragen het aan de montfortaan Nepo James Raj, die kind aan huis is in het mariale bedevaartsoord Scherpenheuvel.

Een tuin voor Maria

Even buiten de dorpskom van Oostmalle, halfweg tussen Antwerpen en Hoogstraten, bevindt zich het Mariapark. Jaarlijks vinden talrijke groepen bedevaarders de weg naar deze oase van stilte en gebed. In de meimaand laat parochiepriester Gabriël Goossens ons graag kennismaken met misschien wel de fraaiste ‘tuin voor Maria’ die Vlaanderen rijk is.

Wat drijft bedevaarders?

Banneux blijft een geliefde bestemming voor Nederlandstalige bedevaarders. Maar ook buitenlandse pelgrims – onder wie Zuid-Koreanen en Vietnamezen – hebben het Luikse plaatsje ontdekt. Wat bezielt die mensen?

Ook thuis kun je een pelgrim zijn

Wat als… een virus toeslaat in het drukstbezochte bedevaartsoord van België? Voor Luc Van Hilst, pastoor van Scherpenheuvel, is het sinds de uitbraak van de coronacrisis geen hypothetische vraag meer. Hoe gingen hij en zijn medewerkers ermee om in de voorbije tien maanden?

Het woord is vlees geworden …

Samen bidden werkt verbindend, zeker in tijden van halve en hele lockdowns. Vandaag, 16 december, begint onze kerstnoveen. Ze wordt afgesloten op kerstavond. Ghislain Kasereka, priester en montfortaan, biedt ons een inspirerende reflectie aan.