happy birthday card on marbled surface

We doen verder!

Ons tijdschrift Maria, middelares en koningin gaat zijn negentigste jaargang in. Op naar de honderd!

In de Psalmen lezen we dat wie tachtig wordt, ‘heel sterk’ is. Maria, middelares en koningin mag dit jaar négentig kaarsjes uitblazen … dat betekent heel wat! Negentig jaar al wil dit tijdschrift mensen helpen om te groeien in het christelijke geloof. Maria is daarbij ons grote voorbeeld. ‘De eerste gelovige’, zoals de moeder van Jezus vaak wordt genoemd, blijft ons tot vandaag inspireren om ja te zeggen tegen het leven en om met God mee te doen.

‘HEILZAME MARIA-LEER’

Het eerste nummer van wat toen Middelares en koningin heette, verscheen op 25 maart 1934. Met dit nieuwe, volkse tijdschrift wilden de montfortanen de Mariadevotie bevorderen zoals hun stichter, Louis-Marie Grignion de Montfort, ze had ontwikkeld in zijn boek De Ware Godsvrucht. Of, zoals het in de taal van toen klonk: ‘Ons tijdschrift zal besteed zijn aan de verspreiding van de verhevene en heilzame Maria-leer van den zaligen Montfort.’

Enkele jaren eerder waren de montfortanen, samen met enkele Leuvense hoogleraren en professoren van het seminarie, al met een tijdschrift begonnen. De Standaard van Maria richtte zich vooral tot priesters, kloosterlingen en katholieke intellectuelen. Het blad heeft standgehouden tot in 1965. Het meer toegankelijke Middelares en koningin was van in het begin een succes, met duizenden abonnees. En eind 1935 kwam er met Médiatrice et reine een Franstalig broertje bij dat vandaag aan zijn 88ste jaargang toe is.

VEEL STORMEN DOORSTAAN

Onze tijdschriften hebben tal van stormen doorstaan. Tijdens de bombardementen op Leuven moest de redactie letterlijk op de loop gaan. In de nadagen van het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) werd de Mariaverering door critici – leken én priesters – als iets oubolligs afgedaan. Het volksgeloof kreeg serieuze klappen. Een ommekeer voltrok zich traag maar zeker in onze samenleving, wat grote gevolgen had voor de Kerk en het geloofsleven van velen.

Middelares en koningin hield stand. Het nummer dat je in handen hebt, ziet er helemaal anders uit dan in de eerste jaargangen. Dat kan ook niet anders. (Stel je voor dat je in een kostuum uit 1934 de straat opgaat!) Ook de inhoud werd voortdurend aangepast aan de tijd en de noden van onze lezers. Toch blijft het motto ‘door Maria tot Christus’, zoals de heilige Montfort het voorhield, de rode draad in elk nummer. In april 2019, toen ons tijdschrift een nieuw jasje aangemeten kreeg, kozen we er resoluut voor om ‘MARIA’ aan de titel toe te voegen. Mét hoofdletters.

‘HET HOUDT NIET OP!’

In 1951 piekte de oplage van ons tijdschrift. Pater Hupperts, de bezieler van de Mariale Werken, noteerde in dit jaar 150.000 Nederlandstalige abonnees. ‘En het houdt niet op!’ schreef hij, bijna onthutst. Van zulke oplagen durven we vandaag zelfs niet te dromen! We moeten eerlijk zijn: net zoals er op zondag minder mensen naar de mis gaan en het aantal doopsels en kerkelijke huwelijken daalt, krimpt ook onze montfortaanse familie. De katholieke Kerk in Vlaanderen is niet meer de massabeweging die ze vroeger was.

We gaan niet jammeren. (Dat zou zonde zijn op een verjaardag als deze!) Uit de bemoedigende brieven, berichtjes en telefoontjes die we op ons secretariaat krijgen, maken we op dat er ook na negentig jaar een grote nood is aan geloofsverbreding en -verdieping. Ons tijdschrift wil je daarbij helpen. Het spreekt vanzelf dat we daarvoor rekenen op jou, beste lezer. Durf familie, vrienden en kennissen aan te spreken over Maria, middelares en koningin. Aarzel niet om het geloof ter sprake te brengen, want je liefde voor God en zijn moeder is niets om je voor te schamen. Integendeel, geloven doe je samen.

DANK JE WEL!

Dit is wellicht de plaats om dank je wel te zeggen. Dank je wel aan alle abonnees van 1934 tot vandaag, die met de hulp van Maria, middelares en koningin volwassen zijn geworden in het geloof. Sommigen zijn ons al vijftig jaar of zelfs langer trouw! Dank je wel ook aan de medewerkers, onze ‘propagandisten’, die tot vandaag belangrijke ambassadeurs zijn van ons mariaal apostolaat. En tot slot dank je wel aan onze auteurs, die mannen en vrouwen die – helemaal belangeloos! – hun zoektocht naar God met onze lezers willen delen.

We mogen ons ook gesteund voelen door wat kardinaal De Kesel schreef in het jubileumboek over een eeuw montfortaanse aanwezigheid in België, nu drie jaar geleden. In zijn bijdrage over het mariaal apostolaat van de montfortanen hebben we met onze fluostift drie woorden aangeduid: verderdoen, volhouden en doorzetten. Op naar de honderd, dus!

Glenn Geeraerts
namens het team van het Mariaal Centrum

Dit artikel verscheen in het aprilnummer van ons tijdschrift Maria, middelares en koningin. Smaakt het naar meer? Vraag een gratis proefabonnement aan!

Geef een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.